Victor Boldâr – 07.05.75 Impresii. Henri Cartier-Bresson în Oltenia.

victor boldar

Vă invităm la o expozitie organizată în cadrul Bucharest Photo Week de OMNIA PHOTO si Fotoclubul Mircea Faria – Craiova: Victor Boldâr – 07.05.75 Impresii. Henri Cartier-Bresson în Oltenia

Eveniment găzduit de Education Point.
Adresa: Str. Mendeleev 7-15, sectorul 1, Bucuresti mob 0786487146
Vernisaj: 12 Septembrie 2017 ora 19:00

Vizita:  7 mai 1975. Dimineața unei zile care, deși nu anunța nimic spectaculos pentru mulți olteni, îi aduna împreună pe Victor Boldâr, Nicu Dan Gelep și Mihai Dan Călinescu, veteranii Fotoclubului Mircea Faria, într-una dintre cele mai intense 24 de ore ale vieții lor de fotografi. Cei trei urmează să îi însoțească pe Henri Cartier-Bresson și pe Martine Franck într-o expediție fotografică în Oltenia.
Conform unor articole publicate în ultimii ani, în 1975, în cadrul vizitei din Romania, Henri Cartier-Bresson a parcurs un traseu care a cuprins Bucureștiul, Maramureșul, nordul Moldovei și Oltenia.
Itinerarul zilei are în program cunoscutele mănăstiri din nordul Olteniei: Hurezi, Govora, Mănăstirea Dintr-un Lemn și orașele Râmnicu-Vâlcea, Horezu și Bălcești. Autoturismul Dacia 1100, condus de Victor Boldâr, cu care călătoresc protagoniștii expediției, face o primă oprire pe „ogoarele patriei”, unde un grup de țărani lucrează pământul. Cele patru aparate Leica ale familiei Bresson clănțăne tot timpul, filmele fiind schimbate cu o dexteritate nemaivăzută. Henri Cartier-Breson și Martine Franck fotografiază cu Leica, câte două aparate fiecare, unul pe umăr și unul la gât, cu filme KODAK TRIXPAN 400.
Deși reticenți în a fi fotografiați, atât Henri Cartier-Bresson, cât si Martine Franck se lasă de această dată, cu multă bunăvoință, surprinși în numeroase cadre. Grupul își urmează itinerarul stabilit, cu cateva abateri simpatice, una dintre ele fiind aceea în care cei doi se lasă fotografiați într-un cadru de carte poștală cu … „Amintire din Râmnicu-Vâlcea”. Ziua se termină pe peronul gării din Craiova, unde cei doi protagoniști se imbarcă spre o nouă destinație.
Câteva fotografii din Oltenia ale lui Henri Cartier-Bresson și ale Martinei Franck pot fi recunoscute cu ușurință, în special cele făcute în dimineata zilei, o parte din ele regăsindu-se pe site-ul Magnum. Probabil s-ar putea lega de această vizită și fotografia cea mai cunoscută din România a celebrului fotograf, și anume aceea în care apar doi tineri, surprinsi în timp ce dormeau pe o banchetă dintr-un compartiment al CFR.

Victor Boldâr – E.FIAP (18 martie 1935, Tighina – 30 noiembrie 2014, Craiova) La vârsta de 75 de ani, în 7 mai 2010, a oferit publicului, dupa 35 de ani de la captarea imaginilor pe peliculă, cadre inedite cu Martine Franck si Cartier-Bresson. Victor Boldir nu dădea interviuri. Din 1963 a locuit împreună cu familia în acelasi apartament de la ultimul etaj al unui bloc din Craiova. Aici, într-un laborator improvizat, a developat mii de filme, diapozitive sau fotografii. Memoriile sale sunt transpuse pe pelicula fotografică. În ultimii ani fotografia și digital și stoca pe diverse medii. Analizând imaginile din mai 1975 se poate spune că Victor Boldar a reusit paradoxul în fotografie: să-l surprindă pe Bresson, „á la Bresson”. Imediat după vizită a trimis un set complet de fotografii la Asociatia Artistilor Fotografi, sediul central din București, cu rugămintea de a fi trimise lui Henri Cartier-Bresson. In acea perioadă, corespondența externă, mai ales cu Europa de Vest, se făcea in mod „organizat”. Târziu, după Revoluție, a apărut dovada ca acele fotografii nu au ajuns niciodată la Bresson: una din fotografii a fost publicată pe internet.
Victor Boldâr a refuzat să-și faca inventarul premiilor și participărilor la saloane sș expozitii. Nu a contabilizat la câte fotocluburi din țară este membru de onoare.

Expoziția vernisată după 35 de ani, în 2010
“Despre vizita lui Henri Cartier-Bresson la club s-a vorbit de-a lungul timpului ca despre o legendă: c-ar fi fost pe-aici… că lucra pe Leica cu filme Kodak, special făcute pentru el… că «trăgea» de la piept, prin surprindere, cu o cadență impresionantă… Cu toate astea, nu am văzut nicio fotografie despre acest episod până în 2010. De asta am și «investit» în expoziție: din curiozitate.” Acestea au fost vorbele lui Dorian Delureanu, sufletul organizator al expozitiei de fotografie a lui Victor Boldâr, vernisată în 7 mai 2010 la Muzeul de Arta din Craiova.
Victor Boldâr: un om discret. O mulțime de fotografii inedite, văzute doar de puțini cunoscuți sunt prezentate publicului după 35 de ani. Autorul lor se lăsa convins de către Dorian Delureanu să deschidă o expoziție cu povestea în imagini a zilei de 7 mai 1975.
Într-un alt 7 mai, în anul 2010, un domn distins, cu un zâmbet ușor timid, coboară dintr-o Dacia 1100 în fața Muzeului de Artă din Craiova. Este fotograful Victor Boldâr, care sosește cu mașina pe care o conducea acum 35 de ani, la vernisajul expoziției sale. Este o zi cu o vreme nehotarată, însă de la etajul muzeului se vede ușa deschizându-se și oameni pășind în urma umbrelelor. Sala oglinzilor devine neîncăpătoare și artistul își spune, cu multă modestie, povestea. Fotografiile își surprind privitorii una cate una. O frizerie și un chioșc de ziare în colț, țărani lucrând pe câmp, portrete cu o ceașcă de cafea în Lacto-barul Gării din Craiova. Într-o imagine, un chip de femeie se vede prin geamul compartimentului din care Henri Cartier-Bresson și Martine Franck fotografiază. Să fie ea fata din cunoscuta fotografie cu cei doi tineri dormind în compartimentul de tren?
Expoziția a 07.05.1975 a fost itinerată la Cluj-Napoca, la Oradea și în alte orașe din țară, un album complet al vizitei a ajuns în final la Fundația Henri Cartier Bresson din Paris, iar acum, în 2017, expoziția poate fi văzută la București. Lucrările prezentate fac parte dintr-un portofoliu de 62 fotografii realizate pe parcursul zilei de mai 1975. Din acea zi ne-au rămas aceste imagini și, undeva, la Craiova, o Dacie 1100. Toți protagoniștii expediției s-au întors în spatele peliculei.

(EN)
7 may 1975 – Victor Boldâr, Nicu Dan Gelep and Mihai Dan Calinescu were about to accompany Henri Cartier-Bresson and Martine Franck through a photographic journey in Oltenia, Romania. Their journey was documented and years later has turned into a photobook: “Victor Boldâr – 07.05.75 Impresii. Henri Cartier-Bresson in Oltenia” – first edition is sold-out and a reprint is scheduled.

Victor Boldâr - 07.05.75 Impresii. Henri Cartier-Bresson în Oltenia (2)Victor Boldâr - 07.05.75 Impresii. Henri Cartier-Bresson în Oltenia (1) Victor Boldâr - 07.05.75 Impresii. Henri Cartier-Bresson în Oltenia (4) Victor Boldâr - 07.05.75 Impresii. Henri Cartier-Bresson în Oltenia (3) Victor Boldâr - 07.05.75 Impresii. Henri Cartier-Bresson în Oltenia (5) Victor Boldâr - 07.05.75 Impresii. Henri Cartier-Bresson în Oltenia (6) Victor Boldâr - 07.05.75 Impresii. Henri Cartier-Bresson în Oltenia (7)

Victor Boldâr

Victor Boldâr

Save

One Response so far.

 1. Cornelia Iordăchița says:

  Transpunerea eventimentelor,( bune sau (rele, dar nu de moarte ))
  Sa ne incante evenimente fericite pe care la le avem in fotografii daca memoria nu ne va ajuta peste ani si ani sau daca mintea ne joaca feste.
  Asa ca la multi ani! Fericiti sa fie!
  Hari (tina) Cornelia Iordachita
  0723355…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *