Cristinel Trancă – De pe peliculă în lumea digitală

trancaOAMENII (Novac, Penișoara, Mama, Eu cu turban, Gormănescu, Ciocsan, Diaconescu, Duicu, Gregorian, Bîrsan, Segărceanu, Pîrlogea, Ciurman, Bobocica, Neamu, Eu cu Dragu, KIKI, D-na EMILIA, Moș Crăciun, Mama, D-na Iordan, Boso) ȘI LOCURILE (Dealul Bucovatului, Mamaia, Sinaia, Olimp, Constanta, Brazda lui Novac) LUI CRISTINEL TRANCĂ

Într-o expoziție inedită organizată în cadrul Bucharest Photo Week de OMNIA PHOTO si Fotoclubul Mircea Faria – Craiova.

Eveniment găzduit de Biblioteca Omnia din Craiova.
Adresa: Strada Mihail Kogălniceanu nr. 21 cod 200762 Craiova
Vernisaj: 11 Septembrie 2017, ora 18:30

Cine este Cristinel Trancă?

Cristinel Trancă (1948-1998) este unul dintre cei mai cunoscuți fotografi din Oltenia anilor 1970-1990. În autoportretele sale este când un domn serios, îmbrăcat la costum cu cravată, însoțit de cu decor discret de șiruri de role de film, când un bărbat cu turban, surprins în intimitatea spațiului său privat plin de cărți, flori și liane. Toți acești bărbați sunt, la un loc, Cristinel Trancă.

Cu aparatul foto în mână, Cristinel Trancă a absolvit, în anul 1976, Școala de Artă „Cornetti”, la clasa profesorului Dima Burcă, cunoscut operator al Televiziunii Romane. De numele său și de activitatea sa de fotograf documentarist se leagă cea importantă arhivă legată de arhitectură veche și mai nouă a Craiovei. Această arhivă reprezintă efortul a peste douăzeci și cinci de ani, timp în care a lucrat la Institutul de Proiectare Dolj. El a avut, de asemenea, o bună și îndelungă colaborare cu Muzeul de Artă din Craiova, în perioada 1980-1990, colecția sa fiind donată de către mama sa, Maria, muzeului.

Trancă a fost fascinat de Bănie, de lumea urbană, de praful străzii și de forfota oamenilor pe care i-a fotografiat mărșăluind în grupuri pe trotuare, cu sacoșe în mână, cărora le-a urmărit cele mai intime priviri și mișcari din spațiul public al timpului. Trancă, tot el, este și fotograful poate cel bine primit și iubit de lumea artiștilor plastici. Pe ei, pe artiști, îi fotografiază de foarte aprope, în spațiul lor privat, printre lucrări, în hainele și în viața lor de zi cu zi.

Expoziția organizată de Asociația Omnia Photo și Fotoclub Mircea Faria în cadrul Bucharest Photo Festival prezintă publicului o serie de fotografii ale autorului care au fost de curând recondiționate și intrate într-un proces de digitizare derulat de către Dorian Delureanu. Expoziția este găzduită de Bibilioteca Omnia din Craiova.

Prin această expoziție organizatorii își doresc să facă cunoscute primele rezultate ale demersului de digitizare, dar și să implice publicul iubitor de Craiova și de fotografie semnată Cristinel Trancă, într-o inițiativă de re-cunoaștere a locurilor fotografiate de autor, cât și de re-cunoaștere a autorului însuși prin amintirile celor care l-au cunoscut.

Pe durata expoziției vor fi puse la dispoziția publicului și vor fi circulate două albume de impresii despre autor și liste ale fotografiilor expuse pe care vizitatorii le pot completa cu informații despre Cristinel Trancă, respectiv, detalii, informații de identificare a fotografiilor expuse. Toate aceste informații vor fi parte a demersului de reconstituire a lumii lui Cristinel Trancă lansat de cele două asociații.

Așa cum spune Florin Rogneanu „Cristinel Trancă fotografia cu aceeași pasiune construcția pânzei unui păianjen, pridvorul unei case de tara, îngemănarea bârnelor de la pereții unei biserici de lemn, artistul plastic in atelierul sau, dar și surâsul larg al marelui Marin Sorescu, al dinamicului și pasionalului I.D. Sârbu, al vivacelui Sorin Novac sau privirea tristă a lui Eustațiu Gregorian.”

Premii și expoziții

  • 1960, Primul premiu național, Expoziție de artă plastică a tineretului din București, (elev)
  • 1977 Primul premiu internațional pentru diapozitiv color la Salonul International Pentacon ORWO.
  • Numeroase premii și mențiuni obținute la saloanele naționale și internaționale din tară și străinătate nu au făcut decât sa-i marcheze, de-a lungul anilor, calitatea artistică a fotografiilor și diapozitivelor sale.

In anul 2012 Muzeul de Arta din Craiova i-a organizat o expoziție retrospectivă cu o selecție de 80 fotografii și 150 diapozitive color.

Pentru realizarea acestui text a fost utilizată sursa www.mirceafaria.ro, Articol, Florin Rogneanu, Publicat in LAMURA nr. 14-15-16-17 decembrie 2002-martie 2003

Cristi Tranca - "Cliseu poza buletin si pasaport 1991"

Cristinel Tranca – “Autoportret, Cliseu poza buletin si pasaport 1991”

Cristi Tranca - "Relache"

Cristinel Tranca – “Relache”

Cristi Tranca - "Salutari de la Mamaia"

Cristinel Tranca – “Salutari de la Mamaia”

Cristi Tranca- "Carutasi in fata blocului, febr. 1985"

Cristi Tranca- “Carutasi in fata blocului, febr. 1985”

Cristi Tranca - Mircea Faria, 1984

Cristinel Tranca – Mircea Faria, 1984

Cristi Tranca - "Castigatoarea locului II"

Cristinel Tranca – “Castigatoarea locului II”

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *