Ștefan Dinu – ANALOG vs. DIGITAL: atelier Allkimik despre istoria și tehnica fotografiei

analog versus digital

Miercuri, 28 septembrie @Allkimik (Calea Victoriei 16-20, etaj 3), ora 18:00

Stefan Dinu – ANALOG vs. DIGITAL: atelier Allkimik de istoria și tehnica fotografiei

Bucharest Photo Week vă propune, alături de Allkimik, un atelier aparte despre trecutul și prezentul fotografiei, structurat în două parți:

-în prima parte, ne propunem, împreună cu Ștefan Dinu de la Allkimik, să schițăm o scurtă istorie a mediilor de stocare și comunicare a informației, comparându-le din perspectiva rezistenței lor în timp. Vom descoperi fotografia nu doar ca imagine bidimensională, ci și ca obiect cu tactilitate și textură, cu structură și compoziție diferită în funcție de mediul – tradițional sau alternativ – pe care imaginea este stocată. Ce se păstrează și ce se pierde odată cu trecerea de la emulsii la pixeli? Privind critic istoria fotografiei, vom afla de ce în ultimii 180 de ani diversificarea și accesibilizarea suporturilor de la dagherotip până la digital a desenat o linie descendentă în ceea ce privește calitatea imaginii.

procedee fotografice vechi analog

în cea de-a doua parte a atelierului, ne „jucăm” în camera obscură, participanții la atelier asistând la o developare demonstrativă pe hârtie argentică, observând direct etapele și substanțele implicate în revelarea, apoi în fixarea imaginii pe un suport fizic. Fotografiile obținute din developarea analog a plăcilor de sticlă vor fi comparate cu cele obținute în urma scanării și a tipăririi digitale a acestora, discuția fiind astfel dublată de o înțelegere practică a argumentelor invocate în cadrul dezbaterii.

Atelierul se va încheia cu o încercare de a demistifica fotografia-analog și cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Ne vedem la Allkimik!

Mai jos, un interviu video cu Stefan Dinu, realizat de F64:

One Response so far.

  1. Lazar Adrian says:

    Mai sunt locuri disponibile?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *