Cristina Irian – 100 de minute de fotografie povestită

cristina-irian-afis-event

Vineri, 30 Septembrie @Allkimik (Calea Victoriei 16-20, etaj 3), ora 18:00

Inscrieri: https://goo.gl/forms/GzDv35yavw1xmVPR2


Cristina Irian – 100 de minute de fotografie povestită
sau câte ceva în cuvinte despre 10 oameni și lumile din fotografie lor

În cadrul acestui atelier, vom descoperi împreună, ceea ce a fost important pentru fiecare fotograf, din cei aleși, în alcătuirea universului vizual și în restituirea acestuia privitorului. Fără a-i numi, îi las să se prezinte:

1. “Vin dintr-un loc în care se spun povești, iar eu nu am plecat niciodată de acolo. Am plăcerea euforică de a privi printr-un negativ, de a privi printr-un cadru lucruri care îmi sunt familiare.”
2.“Tot ce se întâmplă în jurul meu este interesant pentru mine. Lucrurile care se întâmplă accidental își au, însă, partea lor bună de vină în construcția imaginii.”
3. “Eu, o perioadă bună de timp, am fost șters din istorie. Fotografiile mele au fost uitate. Apoi, printr-o minune, am fost resuscitat și m-au plăcut din nou. Dar erau aceleași fotografii de acum 40 de ani! Ce s-a schimbat?”
4.“La naiba! Lasă să treacă anii peste imagini!. E important să fii atent. Dar e și o chestiune de noroc…”
5.”Am descoperit locuri îndepărtate care m-au întors pe dos, emoțional vorbind, și am început să văd altfel lumina, și așa am simțit nevoia de culoare în fotografiile mele.”
6. “Prin fotografie poți face oamenii să creadă orice. Nu e camera cea care lucrează, ci persoana din spate. Tu ești cel care trebuie să găsească moduri prin care să spună minciuni, într-un fel sau altul.”
7. “M-am dus în locuri în care nu mai fusesem nicioadată, am documentat viața oamenilor de la marginea societății, am găsit fantasticul din locurile comune.”
8. “Când fac o fotografie, vreau să iasă bine. Atunci când merg undeva să lucrez, vreau să văd tot și caut locurile potrivite. Îmi spun că acolo mă așteaptă fotografiile pe mine. Și mă întorc de câte ori este nevoie pentru a le lua cu mine.”
9. “La început am căutat să realizez imagini cât mai puternice și clare. Apoi, am învățat mult călătorind, și asta contează. Dacă vezi mult, îți merge mintea și ai o sensibilitate pentru oameni, atunci poți să fii un bun fotograf.”
10. “La o lectură atentă, lucrările mele se referă la modul în care putem vedea lumea prin multiplele ei forme. Proiectele mele vorbesc despre umanitate, adică ceea ce este dincolo de stereotipii. A trebuit să lupt enorm.”


Cristina Irian

Cristina a studiat antropologie vizuală la Bucureşti şi Perugia. Un proiect personal de arheologie vizuală, o cercetare urbană la intersecţia dintre fotografie şi antropologie este în curs de publicare în Portugalia, Univeristatea de Artă din Porto.
Lucrările Cristinei au făcut parte din peste 20 expoziţii de fotografie organizate în România şi peste hotare. A contribuit la documentarea şi realizarea a doua volume de fotografie ale artistului Victor Boldâr.
Pe Cristina o găsiţi pe www.acirian.com si mai jos, cu cateva fotografii recente:

cristina irian - atelier bpw (7)

cristina irian - atelier bpw (1) cristina irian - atelier bpw (2) cristina irian - atelier bpw (3) cristina irian - atelier bpw (4) cristina irian - atelier bpw (5) cristina irian - atelier bpw (6)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *