Fenomenul Costică Acsinte, povestit de Popescu Mario-Cezar și Cristian Crisbășan

Petrecere

Petrecere

Va invităm la o prezentare inedită ce pornește din secolul trecut făcând apel la cel prezent, în cadrul Bucharest Photo Week, cu Popescu Mario-Cezar și Cristian Crisbășan: “Fenomenul Costică Acsinte”.

12 septembrie 2017, ora 18:30 la Gallery Cafe (Strada Leonida, 9-11).

La început a fost fotograful Costică Acsinte. Apoi au rămas fotografiile lui, decoperite, indexate, arhivate, conservate, digitizate și publicate în 2 albume de fotograful Popescu Mario-Cezar. Povestea fotografică a Colecției Costică Acsinte s-a “viralizat” masiv pe Internet.

Fotograful Popescu Mario-Cezar, în dialog cu Cristian Crisbășan, ne vor povesti despre “Fenomenul Costică Acsinte”.

Costică Acsinte a fost un fotograf a cărui poveste a ajuns bine cunoscută abia în 2014. Fotograful a murit la mijlocul anilor ’80 şi până în urmă cu trei ani a fost aproape anonim dincolo de Slobozia. Cu toate acestea, cineva s-a interesat de munca lui, a dorit să-i recupereze în format digital arhiva și de acolo să o încarce pe internet, de unde a și ajuns în presa internațională.

36324209610_6af5e5bbaf_b

Fotograful a cărei operă a fost restaurată de Popescu Mario-Cezar, s-a născut la 4 iulie 1897 în satul Perieţi şi a vrut să fie aviator. Fiindcă nu a reușit să treacă toate examenele a „zburat“ la regimentul de fotografi. Astfel a devenit fotograf pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial şi după a mai rămas pe lângă echipamentele de luptă, în special pe lângă avioane, pasiunea sa. În iunie 1920 a apărut „Album. Grupul 3 Aeronautic. Fotografii din Războiul Mondial anii 1916-1917-1918-1919. Sergent fotograf, Acsinte Constantin“ albumul strângea 363 de fotografii. După retragerea din armată Costică Acsinte a revenit în Slobozia unde şi-a deschis propriul studio pe care l-a denumit „Foto Splendid“.

Plăcuțele pe care sunt realizate mare parte din fotografii sunt făcute din sticlă și tratate cu diverse soluții, procedura fiind similară ambrotipiei. Sunt sensibile însă și se deteriorează pe măsură ce trece timpul din cauza căldurii și umezelii. Cezar Popescu își dorește să le salveze, dar până ca acest plan să se finalizeze, vă așteptăm pe 12 septembrie, ora 18:30 la Galley să aflăm întreaga poveste și ce urmează mai departe!

Despre Cristian Crisbășan

(c) Ambrotipescu

(c) Ambrotipescu

Cristian Crisbășan a studiat artele și a terminat Școala BBC, începându-și cariera ca jurnalist. A fost director editorial la Playboy, Madame Figaro și guest-photographer la High Life, iar începând cu anul 2005, a apărut în diverse publicații: New Age Publications, digital_sessions DAAB, TASCHEN, Decât o revistă, Sun Time etc. Este lector al workshopului de fotografie nud din cadrul festivalului de arte vizuale Vama sub lumini de Oscar și a avut expoziții atât în țară cât și în străinătate, pe genuri fotografice multiple.

Vă așteptăm pe 12 septembrie, ora 18:30 la Galley!

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *