BUCHAREST PHOTO WEEK 2014 – primul festival de fotografie din București

bucharest photo week

Bucharest Photo Week, primul festival de fotografie din București, s-a desfășurat pentru prima dată în perioada 5-14 septembrie 2014 și a implicat ateliere de fotografie, expoziții, proiecții și întâlniri, muzică și pasiune pentru frumos.

O parte dintre activitățile festivalului au făcut parte din programul București 555 și, de asemenea, evenimentele din ultimele zile de festival au fost incluse în Zilele Muzeului Național al Țăranului Român.

Timp de o săptămână, Bucharest Photo Week a oferit expoziții, proiecții, ateliere, discuții etc., cu scopul de a prezenta artiști locali și internaționali, de a aduce împreună diferitele școli și entități din domeniu și de a implica publicul larg în explorarea fotografiei contemporane, oferindu-le acces gratuit la aceste activități dedicate fotografiei.

Prima ediție a festivalului a adus în mijlocul publicului din București invitați speciali din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia și Republica Moldova și a cuprins 16 expoziții, 10 ateliere,  10 proiecții de fotografie și film, precum și o serie de concursuri cu premii.

Vezi o retrospectivă video, în opinia organizatorilor și a câtorva dintre fotografii implicați, aici:

Componenta principală a evenimentului a fost manifestarea „Fotografia în focus – Ediția I, Limbajul non-verbal în fotografie”, proiect inițiat de Asociația Rost, Asociația Exposure și Grupul Filos, cu sprijinul ARCUB și al Primăriei Municipiului București.

Evenimente care au făcut parte din proiectul  „Fotografia în focus – Ediția I, Limbajul non-verbal în fotografie”:

EXPOZIȚII:

1/ Tezaur fotografic românesc – Colecția Costică Acsinte

Poveştile demult uitate ale unor români de la începutul secolului trecut, imortalizate de un fotograf anonim din Slobozia, au făcut vâlvă în ultima perioadă pe Internet şi nu numai. Arhiva lui Costică Axinte, fotograf profesionist care vreme de peste 60 de ani, între 1916 şi începutul anilor 1980, a umplut mii de filme şi plăci fotografice cu chipuri, locuri şi evenimente din viaţa judeţului Ialomiţa, a fost recuperată în format digital de Cezar Popescu, fost jurist şi pasionat de fotografie.

„Costică Acsinte s-a născut la 4 iulie 1897 în comuna Perieți, județul Ialomița. A participat ca voluntar la războiul pentru reîntregirea neamului românesc în cadrul Grupului I de aviație unde a urmat cursurile Școlii de Pilotaj. Pînă la data de 15 iunie 1920, când este trecut în rezervă cu gradul de sergent, contingent 1918, a activat ca fotograf de război. După lăsarea la vatră a deschis la Slobozia atelierul „Foto Splendid C. Acsinte“. Se stinge din viață la 7 ianuarie 1984 la vârsta de 87 de ani. Reporter de război, artist fotograf, Costică Acsinte a lăsat ialomițenilor un tezaur foto-documentar în care evocă oamenii și locurile timpului său… azi istorie.”( Forin Vlad, Slobozia, istorie în imagini din colecția „Costică Acsinte“, Ed. Cetatea de Scaun, 2008)

Expoziția a fost găzduită de Muzeul Național al Țăranului Român.

2/ DAUGHTERS-Expresiile copilăriei

Copilăria este perioada vieții în care curiozitatea se manifestă în nenumărate chipuri. Suntem adesea uimiți, ne bucurăm de lucrurile mărunte și nu înțelegem când va fi „mâine”. Expoziția Expresiile copilăriei – seria Daughters ne reamintește bucuria, lipsa autocenzurii și a grijilor cotidiene pe care copilul din noi încă o păstrează. Alexa și Maria, protagonistele poveștii Expresiile fotografiei te invită să li te alături în joc, cu bucurie și zâmbet.

Despre autoare

În 2009, Gina Buliga renunță la colaborarea cu numeroși artiști din România, lucrând până atunci pe partea de producție. Modelele ei preferate, cele două fiice, au determinat-o să își urmeze pasiunea pentru fotografie, considerând că prin ele poate transmite privitorului emoția copilăriei. Gina consideră că o fotografie bună emite dorința de a mai vedea încă o dată cadrul surprins, este acea imagine în care dorești să te cufunzi mereu, ori de câte ori o privești.

Expoziția a fost găzduită de Metropolis Center.

3/ EXPRESIILE FEMINITĂȚII

„Sufletul umbla în tăcere. Uneori bântuie cautând lumină și culoare, alteori adoarme într-un soi de însingurare tristă. Din când în când, adevarul lui ne izbește cu câte-o pată de culoare, un strigat mut, o rază de lumină, un dor mărunt, o nebunie scurtă… Redescoperit în nuditatea lui tăcută, sufletul ne inundă cu povești încântătoare. Pentru o femeie, conștientizarea și asumarea poveștilor sufletului ajută la consolidarea și șlefuirea aurei ei de feminitate. Pentru că feminitatea, ca dar primordial, există uneori doar în stare latentă, trădată fiind de gesturi mărunte, adeseori inconștiente. Feminitatea asumată reprezintă așadar o atitudine prin care femeia își îmbrățișează sufletul și-l arată lumii întregi. Este, dacă vreți, o dovadă de iubire primordiala cu care eternul feminin a fost și este binecuvântat.” (Diana Năstase)

Au expus: Anca Cernoschi, Tatiana Volontir, Cristina Venedict, Felicia Simion, Andreea Chiru, Natalia Ciobanu (invitat special Rep. Moldova)

Expoziția a fost găzduită de Magazinul F64.

4/ FRÂNTURI DIN ȚARA MINUNILOR

Expoziția a întrunit cele mai frumoase lucrări rezultate în urma atelierului „Emoția în fotografia de portret”, susținut de Cristina Venedict. Fotografiile au fost alese de Cristina și un membru din echipa de organizare Bucharest Photo Week și au fost expuse la Acuarela.

5/ FRÂNTURI ȘI IPOSTAZE URBANE

Expoziția a întrunit cele mai frumoase lucrări rezultate în urma atelierului „Portret urban”, susținut de Fred Fogherty și Mirela Momanu. Fotografiile au fost alese de Fred, Mirela și un membru din echipa de organizare Bucharest Photo Week și au fost expuse la Casa Universitarilor, participând în cadrul City Forest.

6/ ESENȚE

Helmut Newton susținea că în fotografierea nudurilor, voyeurismul este esențial. Așadar, cu ajutorul artei se intermediază trecerea de la efectiv – corpul omenesc gol, la ideal – nudul, fiind necesară și o doză de simț și interes artistic.

În 2013, artistul vizual Dan Samoilă a achiziționat un laser pen și în timpul unui proiect în care fotografia un nud, i-a venit ideea acestui experiment. El consideră că nudul rămâne exemplul perfect de transformare a materiei în formă, așa că a hotărât să îl exploateze în această serie de lucrări artistice.

Laserul este o lumină cu spectru redus însă perfect dirijată, laser penul fiind prevăzut cu o prismă care descompune raza principală în mai multe raze. Suntem obișnuiți să asociem laserul cu culoarea roșie, însă artistul a ales pentru această expoziție culoarea verde, interpretând întunericul ca pe un sol fertil din care pot răsări forme pline de expresivitate.

Această expoziție, prin îndemânarea fotografului și tehnica utilizată, a reușit să redea esența vizuală a nudului, o sintetizare a erotismului, păstrând un echilibru între lumina dozată și detaliile modelulului fotografiat.

Expoziția a fost găzduită de Cafeneaua F64.

ATELIERE

1/ EMOȚIA ÎN FOTOGRAFIA DE PORTRET

Un atelier despre sensibilitate și emoție în fotografia de portret, susținut de fotografa Cristina Venedict. În cadrul atelierului, s-au atins câteva puncte importante din fotografia de portret, și anume:
· alegerea modelului
· alegerea locației
· alegerea stilului vestimentar, make-up, hairstyle, dar și a recuzitei în funcție de situație
· Lumina – felul in care lumina pune în evidență modelul
· Alegerea distanței focale optime în funcție de abordarea dorită
· Compoziția imaginii
De asemenea, s-a pus accentul pe pregătirea modelului pentru a transmite privitorului cu ușurință stări emoționale, în concordanță cu locația și ideea sesiunii foto.
Fotografiile au fost realizate în lumină naturală.

2/  ATELIER PORTET URBAN, cu Fred Fogherty (Franța) și Mirela Momanu

Suntem înconjurați de oamenii orașului în orice zi și în orice moment. În autobuze sau în metrou, în drumul spre serviciu, în locurile unde ne facem cumpărăturile, la evenimentele la care participăm și în locurile în care ne relaxam, sau pur și simplu pe strada pe care pășim mereu.

Sunt persoaane necunoscute, fiecare cu problemele și bucuriile sale, cu vârsta și preocupările aferente. Dar dacă ne oprim un minut din drumurile cotidiene și ne uităm în jurul nostru, putem vedea aceste “portretele urbane”, toți acești necunoscuți care surprinși de obiectivul aparatului foto, se transformă în portrete expresive și transmit emoții.

Seminarul și-a propus educarea vizuală a participanților pentru a sesiza expresii anume și a le capta, explicând totodată modul de relaționare cu persoanele fotografiate, limbajul trupului și expresivitatea personajelor, încadrarea personajului fotografiat în mediul ambient (strada), dar și setările necesare aparatului pentru obținerea unor portrete de impact.

bucharest photo week

3/ IMPORTANȚA MICROEXPRESIILOR ÎN FOTOGRAFIA DE PORTRET

Atelier susținut de Andreea Chiru, psiholog.

Fotografia presupune o comunicare cu sens dublu: pe un sens este comunicarea finală cu privitorul, destinatarul actului fotografic, iar pe celălalt sens e comunicarea cu subiectul fotografiat, care este anterioară sau concomitentă cu actul fotografierii.

Pentru reușita comunicării cu privitorul, este esențială o cât mai bună comunicare cu subiectul pe care îl fotografiem. Comunicarea poate fi atât verbală, cât si non-verbală prin gesturi, mimică, microexpresii etc.

Microexpresiile sunt indicatori relevanți în comunicarea și interpretarea limbajului non-verbal. Prin acest atelier s-a urmărit analizarea microexpresiilor ca instrument folosit în momentul în care fotografiem, dar și ca suport interpretativ în descrierea fotografiei.

DEZBATERI / PREZENTĂRI
PROIECȚII DE FOTOGRAFIE

Seară poloneză de fotografie

O seară poloneză de fotografie, în care am proiecta imaginile și proiectele a doi fotografi excepționali: Michal Solarski, stabilit în Marea Britanie și Marcin Sobas.

MICHAL SOLARSKI este un fotograf polonez care locuiește în prezent în Londra. Interesul său pentru fotografia documentară izvorăște din studiile politice prin care și-a exprimat gândurile și observațiile într-o manieră vizuală. Cu ajutorul fotografiei a reușit să suprindă situații și evenimente incitante.
A absolvit în Polonia master în studii politice, mutându-se ulterior la Londra, unde a studiat fotografia documentară în cadrul unui masterat la London College of Communication. Fotografiile sale sunt inspirate mai ales de experiențele personale, având ca preocupare prioritară migrația și memorialistica. A expus și a publicat fotografii în diferite reviste, printre care și „GQ Magazine” și „The Mail on Sunday”.
În prezent își împarte viața profesională între fotografia documentară și cea publicitară. Călătorește des în Europa de Est, locul în care își produce majoritatea lucrărilor.

Proiecție 1: „The Airmen”/ „Aviatorii”

În urma victoriei nazisto-sovietice soldată cu invadarea Poloniei în anul 1939, majoritatea personalului forțelor armate aeriene poloneze a fost evacuat în Ungaria și în România. Ulterior, cea mai mare parte a reușit să ajungă în Franța, apoi în Marea Britanie.
În anul 1940, aproape 35000 de aviatori, de soldați și marinari polonezi constituiau în Marea Britanie cea mai numeroasă forță militară din țară. Dintre aceștia, aproximativ 8500 erau aviatori. Până la sfârșitul războiului, aproape 12000 de polonezi au luptat sub Royal Air Force. Militarii polonezi s-au distins pe toate fronturile prin curajul extraordinar și devotamentul pentru îndeplinirea ordinelor. Puțini piloți s-au repatriat după război, aceștia fiind deseori tratați ca inamici ai statului și chiar arestați de regimului comunist polonez.
În anul 2008, Michal Solarski a început un proiect de lungă durată dedicat piloților polonezi care au rămas în Marea Britanie. Pentru că puțini dintre ei mai sunt în viață, munca sa capătă o importanță istorică.

Proiecție 2: Proiectul „Poles Apart”/ ”Polonezi departe de casă”

Încă de la începutul secolului XXI am asistat la una dintre cele mai mari mișcări de migrație legală din istoria Europei și a întregii lumi. În mai 2004, odată cu extinderea Uniunii Europene, prin aderarea a opt noi state membre și prin deschiderea granițelor Marii Britanii, a luat naștere cel mai important val de migrație pe care britanicii l-au cunoscut vreodată.

În acest context, peste două milioane de polonezi au ajuns în Marea Britanie – un număr mai mare decât însăși populația Varșoviei. Conform datelor oficiale, aceste cifre au reprezentat numărul persoanelor care au călătorit în acea perioadă în Marea Britanie și nu neapărat numărul celor care au decis să se stabilească definitiv acolo. Cu toate acestea, grupurile tot mai mari de muncitori originari din Polonia și din Europa de Est au ajuns de ordinul sutelor de mii.

Acești imigranti și-au abandonat casele încercând să evadeze din realitatea impusă de condițiile aspre din țările de origine. Afluxul de polonezi a avut un impact radical asupra economiei Marii Britanii, importanța acestui fenomen fiind covârșitoare.
Polonezi departe de casă este un proiect despre acești oameni care au încercat să-și construiască o viață departe de țara mamă, sfâșiați între dorul de casă și acest nou tărâm promițător.

Prin fotografiile sale, Michal Solarski a încercat să surprindă lupta acestora în viața de zi cu zi în Marea Britanie, exemplificând experiențele unor persoane care tocmai ajunseseră la Londra, dar și pe cele ale familiilor deja stabilite și adaptate tuturor la acest mediu.
Proiectul este unul cu atât mai personal cu cât însuși autorul, Michal Solarski, a facut parte din această mișcare. Pe scurt, proiectul ilustrează sentimentul acut al separării, al dorului de casă și al nostalgiei.

MARCIN SOBAS

bucharest photo week

(c) Marcin Sobas

bucharest photo week

(c) Marcin Sobas

S-a născut și locuiește în regiunea Silezia din Polonia. A absolvit un master în economie și lucrează în prezent în domeniul IT. De când se știe a avut o sensibilitate aparte pentru natură. Când tatăl său i-a dăruit o cameră foto compactă, a început aventura sa în fotografie. Următorul pas important a fost cumpărarea unui aparat DSLR profesional care i-a facilitat pașii către viitoarea sa pasiune – fotografia.

S-a specializat în fotografia de peisaj. Temele sale favorite sunt ogoarele de podiș, diminețile cețoase de la munte și de lângă lacuri. Marcin își dorește ca fiecare fotografie să spună o altă poveste, folosind ca laitmotiv lumina și condițiile. Acești doi factori au puterea de a introduce irealul. În viitor dorește să aibă ca subiecte păsările, fiind fascinat și de fotografierea faunei. În cadrul festivalului, au fost proiectate o parte din minunatele sale peisaje.

Proiecțiile au avut loc în cafeneaua culturală La Vulturi.

În total, prima ediție a fetsivalului Bucharest Photo Week a numărat 33 de micro-evenimente:

PARTENERII BUCHAREST PHOTO WEEK 2014

Partenerii evenimentului: F64.ro, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Ambasada Republicii Polone la București, Institutul Polonez București, Librăria Bastilia, Canon, Dannart Gallery, Photosetup, Red Carpet Studio, Asociația Bucureștiul meu drag, City Forest, La Vulturi, WWF, Tymbark, Clubul Țăranului, Epson, MyPoster, Azero, Metrorex, Docuart, Education Point, La Blouse Roumaine, Foto4all, PhotoSharp, Editura Litera, Școala de Fotografie Freelancer, Viaduct, Micadu, Galateca, Sinapseria, Plastilina, Acuarela, Blastwave, Oitzarisme, Love Issue, Question Mark, PhotoTeam, Radio România Cultural, Radio România Internațional, ClubulFoto.com, IQads, Zile și Nopți, Photographia, Blogdefotografie, Orașul meu, Observator Cultural, TvCity, 24-FUN, Comunitate Foto, Webcultura.

Save

Save

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *